Какао и богове

Изгледайте анимацията, която е направена с наши изображения по мотиви от исторически изображения. Това е една ретроспекция на какаовата напитка. Олмеките, ацтеките и маите успяват да култивират какаовото дърво и да обработват плода му.

Пътешествието във времето ще ви покаже как индианците са превърнали плода в божествен, достъпен само за благородници и богове. Какаото все още се отглежда по сложна и трудоемка технология. Не е случайно, че в миналото какаовите зърна се приемали за разменна единица.

През 1502 година Колумб вижда какаови зърна, но не ги приема за ценни. Истинският апогей за какаото настъпва по времето на Кортес, който получава това богатсво от вожда Монтесума.


Когато испанците завладели дворците на Монтесума, там те намерили огромни складове с какаови зърна. Тогавашната обработка на суровото какао, се състояла в изсушаване на зърната на слънце и изпичане в глинени пещи.

След отстраняване на обвивките, зърната били стривани между гладки камъни.

Получената каша била смесвана с царевично брашно и била оформяна в калъпи. От тях, чрез разреждана с вода и добавяне на подправки, между които лют пипер и ванилия, се приготвяло любимото питие на императора — чоколатъл.

Според данни от записките на Бернал Диас дел Кастило, придружавал Кортес при завладяването на Мексико: «императорът пиел само чоколатъл, смесван с ванилия и други подправки, гъст като мед, който бавно се топял в устата му». Като съдим по количеството, което изпивал — около 50 купички дневно, Монтесума много обичал това питие. Още 2000 купички били приготвяни за придворните. Този дневник е написан през 1568 г.Какаото

Убеждението, че горите по поречията на Амазонка и Ориноко са истинската родина на какаовото дърво, се поддържа от факта, че тук то се среща в диво състояние, много повече, отколкото другаде.


Чоколатъл

Според древните предания какаото е «дар божи» и затова мексиканците го нарекли теоброма. В началото испанците не са били възхитени от вкуса на питието чоколатъл, което било доста горчиво и лютиво.


Кетцалкоатъл

Те познават какаовото дръвче от XIV век - по онова време то се счита за свещено и се използвало за подарък от бог Кетцалкоатъл. То било толкова ценено от индианците, че било използвано като разменна монета.