Съвършенство и удоволствие

Невероятната мода на колониална Америка е свързана и с удоволствието да се похапват сладки изкушения. За да се получи уникалната закуска, подходяща за висшето общество, са били нужни талант и умения и за подреждане на масата и сладкишите. За пирамидалните десерти са били необходими математика, точни форми, изключителна подреденост. Факт е, че на подписването на Декларацията за независимостта, също е била подредена такава маса.

Ние ви предлагаме пътешествие във епохата на кралица Виктория, където богатите дами и господа са търсели съвършенство във всичко. Самите съдове за храна също са имали симетрични форми. Много от десертите не са били толкова вкусни и не са били произведение на готварското изкуство, колкото се е държало на външния вид. Много от рецептите са останали и до ден днешен като емблематични за Коледа и големи празници.


Десертната пирамида

Десертната пирамида, декоративна идея от седемнадесети век, можело да се намери в една или друга форма на повечето колониални събирания в най-дбогатите домове. Внимателното подреждане на пресни плодове, малки сладкиши или сладкиши във формата на конус или пирамида е била важна задача за богатата дама. По-големи плодове като ябълки или круши са били подреждани балансирани едни върху други, може би с леко захаросване или на няколко плочи, поставени между слоевете, за да не паднат от масата. По-малките плодове, като ягоди или череши, били изсипвани в специални форми - конични или пирамидални, където са били свързвани с глазура, преди да се обърнат с обратно върху ястието и да се покрият със зелени листа. Модата на десертната пирамида произхожда от Европа, където е била характерна за висшето общество.


Сложни конструкции

Репутацията на домакинята и социалното положение на цялото семейство - се е покачвало или спадало според броя на сложните ястия на масата. Двадесет, тридесет ястия не са се приемали за много. За да направят нещата още по-предизвикателни, обичаят изисквал броят на съдовете да остане постоянен по време на храненето. Количеството на ястията е било от по-голямо значение от вкуса и вида на десертите. От голямо значение било и подреждането на пирамидите. Най-голямата е трябвало да бъде в средата.

Разположението на десертните пирамиди е трябвало да бъде под строги правила за симетрия. Това бил основополагащ принцип. В една рецепта е описана хартия, намазана с мазнина и поръсена със захар, но сгъната в конична форма. Отгоре върху нея се нареждали макарони, бисквити и други дребни сладки. Укрепването на тези кострукции е била сложна задача, но с много голямо значение за нивото на домакинята. Модата води началото си от седемнадесети век, разпространява се в Англия и Америка, но в началото на деветнадесети век леко започва да отшумява.