Легенда или истина

Изключителна интересна е историята на сладоледа. Недостъпен за обикновените хора, сладкият лед е бил лакомство за отбрани личности и около него в зората на човешката история има много легенди. Още по-атрактивна е историята на съоръженията, в които той е бил правен - конструкции с лед и сол, в специални помещения, които да поддържат ниска температура.

Тук са необходими много знания по физика и химия, както и по математика. Еднородна структура, мек вкус, охлаждащ ефект, това са само част от основните изисквания към добрия продукт. Сладоледът води началото си от любовта на едни от най-популярните исторически личности към екзотичната храна. Колко ли е било трудно реализирането на тези условия във времената, в които не е съществувал фризерът? Много информация можем да почепим от Книгата на книгите! В историята на сладоледа са замесени Авраам, Соломон и още много библейски персонажи.


Ледена древност

Точното време на откритието за сладолед не е известно, но знаем, че сред първите велики любители на сладолед в историята е Александър Велики, който обичал да смесва сняг и лед с мед и нектар. В библията Исак предлага на Авраам козе мляко, смесено със сняг. "Яжте и пийте, слънцето е тъжно, може да се охладите". Можем да заключим, че е някакъв сорбет, смесен с ледено мляко. Предполага се, че снегът е бил прибиран и консервиран в специални помещения за лятото. Цар Соломон е обичал "свеж плодов сняг". Друга голяма историческа фигура, която е обичала сладолед, е римският император Нерон, който имал навика да изпраща бегачи в планините, за да донесат сняг, за да може да се смесва с плодове и сокове.

Така че, следващия път, когато опитвате хубав сладолед, почувствайте се като цар, император, завоевател. Приготвянето на продукта в древността е било истинско предизвикателство. Преди да бъде изобретен фризера, производството на леденото лакомство не е била лесна задача.


Леденият свят

Как сладоледът намерил своя път към Европа след древни времена е спорно, тъй като някои твърдят, че Марко Поло е донесъл рецепти, след пътуванията си в Китай. Независимо дали фактът наистина го е направил или не, остава съмнителен, но от 17-ти век английският крал Чарлс I е бил толкова силен любител на сладолед, че е предложил на личния си производител на сладолед една цяла пенсия за съхраняване на рецептата в тайна. Томас Джеферсън е записал невероятни рецепти за производството на сладолед, защото е бил запленен от вкуса му.

В наши дни, когато сладоледът е много достъпен, е хубаво да си припомним колко далеч сме стигнали от времето, когато императорите и царете са изпращали в планините за лед своите роби или слуги.