Захар и кръв

Когато испанските заселници пристигат в Ямайка, се случват две неща - отглеждане на захарна тръстика и внос на роби. Унищожават напълно местното население - трудолюбив и мирен народ с болести, експлоатация и алчност. Съдбата и на робите в тръстиковите плантации е била ужасяваща. Нечовешки труд и отношение - това са миналото и цената на захарта, добивана от тези райони.

Предложените от нас илюстрации показват жестокото минало на тръстиковите плантации. Най-трудни за хората са били местата, където се намирали съоръженията за получаване на захарта. Големите преси се въртели от краката на робите, а те са висяли с часове под плющенето на камшика на надзирателите. Смъртта е била единствения им изход. Ямайка, Хаити и Куба са островите, където захарната тръстика е взела толкова жертви.


Новия облик на Карибите

От незначителни колонии, Карибите се превръщат в стратегическо място, след като прогонени от Бразилия, испанците избират да отглеждат захарна тръстика на Карибите. Внасяйки роби от Африка и унищожавайки местното население, испанците трупат несметни богатства от захарта. Карибите имат перфектния климат за отглеждане на захарната тръстика. Отглеждането на захарната тръстика и производството на захар е трудоемък процес. Цената била живота на робите.

Населението на Карибите се състояло от три основни слоя - над 90% роби, малка каста от нелегитимни деца със смесен произход, родени от робини и с бащи господари и на върха на йерархията са били притежателите на всичко. Тъй като островите са били малки и не можели да поберат всички с амбиции да трупат богатства от захар, този модел е бил пренесен в Северна Америка.


Ужасяващото минало на бялото злато

Робската система включвала труд, смърт и замяна с други хора. Имало е острови, на които положението не е било толкова ужасяващо, но те били изключение, където има свидетелства, че хората можели да се откупуват. Много филми и книги описват живота на хората на плантациите. Препоръчваме ви да изгледате филма "12 години робство", както и да прочетете книгата "Един сокол лети".

Нарастващото потребление на захарта през 18 и 19 век дава тласък на развитието на робството и трупането на богатства за сметка на човешка кръв. Докато захарта се превръща в достъпен продукт за обикновените хора, на Карибските острови и американските плантации умират милиони роби. Във всяка плантация имало мелница, а тези, които са били на-проспериращи - по няколко. В тях робите били десетки хиляди. Робската популация е била многократно по-висока от европейската. Има свидетелства и за робски въстания, които са имали кървава развръзка.


Дългият път към свободата

Робството в самата Англия било обявено за незаконно от 1772 г. Спорът за робството в захарните колонии е водещ в парламента и в публикации през последната четвърт на осемнадесети век и до времето на премахване на търговията през 1807 г. се описват противоречиви данни. Мащабните Ямайски плантатори описват прекрасни условия на живот на робите и се противопоставят на тази политика.

Петнадесет години след премахване на робството, се появяват твърдения, които показват, че икономическата страна пак е поставена над хуманитарната. Изкусителната сладост на захарта е поставена срещу жестоката несправедливост на робството. В много произведения се говори с метафората за кръвта като цена на захарта. Плантаторите яростно се съпротивлявали срещу отмяната на робството и правели всичко възможно да продължават с кървавия си поминък.