История

Захарта е най-добивания продукт в световен мащаб. Историята на захарна тръстика започва от древни времена. Захарта е тропическо растение, което расте предимно в тропиците и субтропиците и се отглежда повече от 4000 години. Въпреки, че най-ранните следи на захарната тръстика не може да бъде посочена, може да се твърди, че тя датира от най-дълбока древност! 400 г. пр.н.е. индийсците са можели да добиват захар от захарната тръстика.

Захарната тръстика вирее в тропическите региони на Южна Азия, Южна Америка и Африка. Популярността на културата могат да бъдат свързани с нейния уникален продукт - захароза. Захарозата има разнообразно приложение, което е и причината, поради която културата е изключително популярна. Може да служи както за хранителни продукти, така и за производството на етанол.


Тръстиката, която дава мед без пчели

През 510 г. пр.н.е. Дарий, по време на нашествията си в Индия открива, че хората са използват вещество от растение, за да подсладят храната си. Докато обикновените персийци са използвали мед, за да подсладят храната си, владетелите използвали "тръстиката, която дава мед без пчели".

През четвърти век пр.н.е. Александър Велики завладява части от Западна Азия и взема със себе си това, което нарича "свещена тръстика". Неговият военачалник Неархос отплава от Персийския залив по поречието на река Инд, където захарните тръстики растяли навсякъде. Неархът вкусил стеблото и възкликнал: "Индийски растения, които произвеждат захар без пчели"! Гръцкият лекар Диоскоридес в 1 век е написал: "Съществува един вид мед, наречен сахарон в консистенция като солта и достатъчно крехка, за да бъде счупена между зъбите.


Разпространение на захарта

Древна Гърция и след това Рим внасят захарта като луксозна храна и лекарство. Плиний Стари,описва захарта като лекарство: "Захарта се произвежда и в Арабия, но индийската захар е по-добра. Това е вид мед, намиращ се в тръстика, бял като дъвка, която се дъвче между зъбите. Той се получава под формата на бучки с размер лешник. Захарта се използва само за медицински цели."

През седмия век пр.н.е. арабите нахлуват в Персия и се сдобиват със захарна тръстика. Те разпространяват захарта в Египет, Родос, Кипър, Северна Африка (Мароко и Тунис), Южна Испания и Сирия. Индийските моряци пренасяли захарта по различни търговски маршрути. Пътуващите будистки монаси донасят методите за кристализация на захарта в Китай. По време на царуването на Харша (606-647 г.), в Северна Индия, индийските пратеници в Танг, Китай показват методи за култивиране на захарна тръстика. Това се случва по време на царуването на император Тайзонг от Танг (626-649 г.). Китайските документи потвърждават най-малко две мисии в Индия, инициирани през 647 г. за получаване на технологии за рафиниране на захар. В Европа захарта пристига благодарение на кръстоносците. Основните доставчици през Средновековието са венецианските търговци.