Сладката истина

В почти 80% от продуктите, продавани в супермаркетите има добавена захар. Ще попитате - защо нашия проект е насочен към сладкото, а в същото време показваме негативните му страни? Светът не може да се върне назад, но е важно да познаваме фактите, а изборът за употреба да бъде личен. В повечето етикети на храните се прикрива добавената захар под други наименования или изобщо не се споменава. Отговорността остава на производителите, но потребителите плащат високата цена със здравето си.

Рафинираната захар няма никаква хранителна стойност, но е изключително калорична. Заместители на захар не съществуват. Всички продукти, които подслаждат храната, притежават тези свойства, а някои от тях са много по-калорични - като меда. В много от продуктите с ниско съдържание на мазнини е добавена захар. Този факт се прикрива от производителите.


Живот със захарта

Фактите, които показват колко внимателни трябва да бъдем със захарта са много. Нестабилната кръвна захар може да ни накара да изпитваме промени в настроението, умора и главоболия. Също така допринася за апетита, който започва с цикъла на фалшивия глад. Хората, които избягват захарта се чувстват по-емоционално балансирани и енергични.

Храните с добавена захар увеличават риска от рак, диабет и сърдечни заболявания. В повечето готови за консумация храни се съдържа захар. На етикетите обикновено е посочено количеството захар, което е добавено. Има храни, за които не подозираме, че са с допълнително поставена захар - мляко с ниско съдържание на мазнини. Храните в супермаркетите са с добавени захари. Захарта е консервант и това качество я прави много употребявана.


Захарта е навсякъде

Прекомерната употреба на захар поставя на риск психичното и физично здраве. Увеличава се стреса, намалява се имунната устойчивост на организма, заменят се важни хранителни вещества. Натоварването на панкреаса води до отделянето на инсулин. Балансът зависи от правилното хранене. Всъщност, най-разумното решение е напълно да се избягват готови храни или използването на т.нар. полуфабрикати. Приготвянето на храната от потребителите трябва да е основна задача и да се сведат до минимум или изобщо да се изключат продукти, които се набавят от супермаркетите.

Съвременният човек е много ангажиран. Това го отвежда направо към щанда с готови храни. Преди десетки години, човекът е можел да сведе до минимум сладките храни и да усети резултата от усилията си. Сега - захарта е навсякъде. Купуваме кисело мляко, масло, сирене и други продукти, за да направим соленки. В тях, при производството им е поставена захар, която омекотява вкуса, консервира продукта. Списъкът с опасностите от захарта е дълъг. Поне е добре да сме го прочели...