Новият свят и леденият крем

Сладоледът се превръща в любимо лакомство за масовия потребител, след като се появяват машините, които да поддържат необходимата температура. Именно в това се крие и голямата тайна. Да благодарим не на Марко Поло, който донася рецептата от Китай, нито на готвача на обезглавения Чарълз, а на Томас Джеферсън, който публикува първата рецепта за сладолед. И този сладолед е "Ванилия"!

Може да се получи главоболие при консумиране на сладолед, което е следствие на внезапния приток на кръв към мозъка от промяната на температурата в устната кухина. Просто притеснете езика към небцето и главоболието ще отмине. Сладоледът е храна, емблематична за нашето съвремие, но в същото си остава продукт с високи стойности на захари.


Приятели и врагове

Сладоледите си остават запазена марка на най-добрите. Опитите за компромис с вкуса и материалите не водят до лесни печалби. Потребителят е много чувствителен към този продукт. Въпреки всичко, съвременните производители за сладолед си "играят" със здравето и живота на хората, поставяйки опасни и вредни съставки. Тук също, нашият екип ще ви запознае с тъмната страна на сладоледа, но ако пожелаете да опитате храната на богове и царе, четете нашия блог.

Сладоледът се причислява към млечните продукти, но в същото време крие много рискове. Да, той съдържа определено количество калции, но в сладоледа се свързва с фосфора и това уврежда костната система. Сладоледът може да бъде полезен до 2 часа след тренировка. Захарите в замразено състояние подпомагат натрупването на мускулна маса, но трябва да се внимава много. Да, сладоледът повдига нивата на серотонина, но не трябва да се забравят количествата захари в него и до какво довеждат те. И все пак това е въглехидратна храна.


Истината и само истината

За рекламите на сладолед се използва свинска мас и картофено пюре, покрити с машинно масло. Перфектната температура за приготвяне на сладолед е 6 до 10 градуса по Фаренхайт. В Хавай се отглеждат плодове, известни като сладоледи, които всъщност имат вкус на ванилов сладолед! Клинт Истууд се кандидатира за кмет в град Кармил в Калифорния, провеждайки кампания срещу наредба за забрана на продажбата на сладолед и той печели. През 1940 г. учените заключават, че консумацията на сладолед е водеща причина за епидемията от полиомиелит, единствено въз основа на статистиката, че има повече случаи на полиомиелит през лятото, когато децата са яли най-сладолед... Основната съставка в сладоледа е въздухът!

Цената на сладоледа в супермаркетите ни показва ясно, че истинската сметана в сладоледа е в количество, сведено до минимум. Използват се растителни мазнини - кокосово, рапично, маслиново масло. Това производство е донякъде причината за изсичането на милиони декари тропични гори. В някои страни между "млечен сладолед" и само "сладолед" е поставена категорична граница. Изсушена до бледозелен прах за по-лесно съхранение и транспортиране, суроватката е евтин протеинов носител и подсладител. Остава да споменем и за най-важните съставки - оцветителите и консервантите...