Загадъчното растение

Според митологията, Тотанак - тропическата орхидея се е родила, когато принцеса Ханатт, въпреки забраната на баща й да се ожени за смъртен, е избягала в гората с любимия си. Двамата били пленени и обезглавени. Когато кръвта им докосвала земята, започвала да расте орхидеята. През 15-ти век ацтеките, нахлуващи в централните планински райони на Мексико, завладяват тотонаците и скоро започват да произвеждат ваниловите шушулки. Те нарекли плода tlilxochitl, или "черно цвете".

Използването на ванилията от ацтеките е записано за първи път от хроникьоря на испанската експедиция през 1520 г. в централното Мексико, Бернал Диас. Наблюдавайки живота на ацтеките, Диас записва кулинарните обичаи на Новия свят, особено тези на двореца на владетеля Моктесума, където се използват шушулките на шоколадовата напитка, наричана "tlilxochital". Моктесума поднесъл напитка от ванилия и какао на нашественици и така започнало разпространението по света на уникалната напитка.


Тотоносите

Тотоноците, с древните си познания за растението, заедно с тайните методи за получаване, стават богати износители на ванилия. Едно от първите неща, които са направили с новосъздаденото си богатство, е било да пътуват до Франция. Трансатлантическите кораби, пристигнали в Париж, придружени от френски преводачи, те се радвали на най-доброто, което градът можел да предложи, включително архитекти, които за тях създавали страхотни домове. И до днес една от тези сгради стои на улица Saint Germain, като мотивите на тотонос са включени в нейната фасада.

Методите за втвърдяване на шушулките са многобройни и разнообразни, а някои, които се използват и днес, включително сушене на слънце, сушене на дървесни плотове, за да се освободят естествените ензими на растението. Въпреки, че мексиканската ванилия се счита от ценителите за най-ароматната в света, шушулките нямат отличителен аромат, когато са получени от цветовете. Само втвърденият продукт освобождава този уникален аромат.


Тайните

Докато се култивирала в други части на света, включително бившите колонии, като Френска Полинезия, в Мексико пазели древните тайни на ванилията. Сред тях е фактът, че шушулките не се разделят, преди да изсъхнат напълно. Макар и неподходящи за голям експортен пазар, тези шушулки са с много висока цена и качество.

Мексиканската ванилия е уникална, защото се опрашва само от един вид пчели, които никъде другаде не могат да съществуват. Белгийският ботаник Чарлз Моррен стига до това заключение за пчелите мелипон и определен вид колибри. С това не се изчерпват тайните на растението. Някои растения, като ванилията се нуждаят от двойно опрашване, което още повече усложнява процеса.