Разпространение

Едмонд Албиус е 12 годишен роб на остров Реюнион в Индийския океан, което се научава да опрашва растението, без необходимостта на специален вид пчели, които живеят само в Мексико, която е родината на ванилията. Процесът на отглеждане на растението, опрашването и производството на шушулката отнема месеци. Не случайно ванилията е втората по цена подправка след шафрана. Ванилията е подправка, която съдържа между 250 и 500 различни компоненти на вкуса и аромати.

Ароматът може да се получава по различен начин - от нефтохимикали, секреция на аналните жлези на бобри, от продукти на хартиената и дървообработващата промишленост. Ние се интересуваме от оригиналното растение и неговите свойства, а не само от аромата. За разпространение на растението имат най-вече французите, макар че испанците правят дебюта на подправката в Европа.


С дъх на ванилия

Ванилията цъфти 24 часа и ако не се опраши в този период, не се получава шушулка. Сушенето на шушулката може да продължи от седмица до месеци и губи 20% от теглото си. Ванилията е единственият ядлив плод от семейство орхидеи. Томас Джеферсън пренася ванилията в Северна Америка. Ацтеките наричат ванилията черно цвете. До края на 19 век, Мексико е монополист в отглеждането на ванилията, но по-късно тя се отглежда и в Мадагаскар, Индонезия, Гватемала, Коста Рика, Уганда, Китай, Индия, Папуа Нова Гвинея, Тонга, Фиджи, Таити и Филипините.

Ванилията има успокояващо действие, помага срешу треска и ревматизъм. Уникалното качество - да подтиска жаждата, се приема за решаваща за създаване на напитката Кока Кола. Тонизира и укрепва организма. Ксероколът /какао и ванилия/, според ацтексия владетел Монтезума има уникално действие- "Чаша от това скъпоценно питие позволява на един човек да ходи цял ден без храна". Една супена лъжица чист екстракт има 37 калории. Има два вида ванилия - planifolia и tahitensis. Те се използват главно за готвене.


Съвременна ванилия

Забелязали ли сте, че цената на бисквитките, сладките и сладоледите нараства /тук говорим за десерти, които са направени само с висококачествени продукти и по стари технологии, а не за тези от хипермаркетите/? Повечето десерти използват ванилия, а цената й се покачва от 2014 г. насам. Защо ванилията е толкова скъпа сега? Причината не е във факта, че това е най-труемката култура в света.

Добрата ванилия струва много пари. Произвежда се ванилов екстракт, който обикновено е обект на "подобрения". Много от произведените ванилии в Хаити, Гваделупа се продават евтино, макар че са със невероятни качества, но правилата на свободния пазар определят цените. Не трябва да се забравя, че ванилията е с определени калории. Хората осъзнават, че готовите храни нямат нищо общо с продуктите от старите рецепти. Повече от 99% от ваниловия екстракт, купен в местата за продажба на дребно в Латинска Америка, е имитация на ванилия. Така, че истинската подправка можем да я разпознаем само в естествен вид.