Празникът

Световният ден на шоколада е ежегодно събитие, което се празнува на 7 юли. Празникът на деня включва консумацията на шоколад. Някои източници сочат, че този ден чества пренасянето на шоколада в Европа през 1550 г.

Съществуват и много други празненства за шоколадови дни, като Националния ден на шоколада в Съединените щати на 28 октомври. Националната асоциация на сладките в САЩ празнува на 13 септември като Международен ден на шоколада.

Проектът "Денят на шоколада" също има свой ден - 17 април. На 17 април 2018г. група ученици от ППМГ "Нанчо Попович" реши да направи свой празник на лакомството.Най-вкусният празник

По цял свят се празнуват и други по-специфични дни на шоколада. Западноафриканската държава Гана, вторият по големина производител на какао, празнува шоколадовия ден на 14 февруари. Други празници са Денят на млечния шоколад на 28 юли, Денят на белия шоколад на 22 септември.

Масовите производители като Хърши, Нестле, Кадбъри и организации като Националната асоциация на сладкарите също използват възможността да отпразнуват огромната индустрия по целия свят. Изключителни производители като Жирардели също се възползват от големите фестивали и събития за производители и потребители на тази вкусна храна за удоволствие.


Кой празнува?

Международният ден на шоколада се празнува най-вече от хората, местните магазини за бонбони и пекарни, независими шоколадови компании и големи корпорации за бонбони. Той е белязан от изобилието от вкусни рецепти по интернет, от лесни пудинги с шоколадово мляко до екстравагантни меренги, пайове, сладкиши, суфлета и мусове.

Първата инициатива на проекта "Денят на шоколада" беше събирането на средства в помощ на малката Рая, която страда от тежко заболяване.