Лечебната напитка

Хипократ препоръчва консумацията на мляко за добро здраве. През Средновековието арабските лекари предписват суроватка като лечение на камъни в пикочния мехур и бъбреците и други заболявания. Мляко с какао е лечебна напитка, която с подправката ванилия се превръща в изключителен продукт.

Преди 11 000 години млякото е било вредно за човека, както можете да прочете в друга наша статия. Единственият начин да бъде консумирано е като сирене. Млякото присъства много източници като напитка, която е символ на вечна младост и здраве. Трябва да опазим това наследство от дедите ни и да обръщаме внимание на храните, които са със изключително вредни заместители. В много сладкиши се поставя прясно или кисело мляко. Да подбираме само доказани продукти.


Забавни факти

Според легендата Млечният път е бил създаден от Хера, докато кърмила Херкулес. Пастирският период на древните гърци трансформира образа на Зевс в бик (мита за Европа), на Хера като крава („волооката Хера”, казва Омир). Съдбата на бедната Йо, превърната в крава, е предопределена, защото кравата е символ на благополучие и богатство.

В Русия е имало традиция да поставят жаба във ведрото с мляко, за да не се подквасва. По-късно, благодарение на тази традиция се откриват пробиотични вещества. В много сладоледи вече не се добавя мляко и се забранява да се добавя думата "млечен". Традицията да се добавя мляко към чая е характерна за много народи в различни краища на света. Млякото може да се използва за създаване на пластмаса, която е без мирис, биоразградима, антистатична, неразтворима във вода и практически незапалима. Да си припомним историята на изчезналите деца - техните снимки са били поставяни на кутиите с мляко. За съжаление, само едно дете е било открито живо.


Разпространение

Маслото е едновременно луксозен артикул и необходима хранителна добавка в ранна средновековна Ирландия. Един текст от девети век отбелязва, че ако човек консумира хляб без масло, може да умре. По тази причина е било важно животновъдството.

През 1600 г. в Европа започва употребата на краве мляко, вместо овче. Млечните крави са доведени от Северна Америка. В Англия и други западноевропейски страни през 16-ти и 17-ти век бира, бира или ябълково вино са общи напитки, тъй като водата не е безопасна за консумация. Други алкохолни напитки, също като уиски, също са популярни, но не и мляко. Разпространението на млякото се случва едва след откритието на пастьоризацията от Луи Пастьор, което подпомага намаляването на детската смъртност и заразите от млякото. Все пак съществуват много свидетелства, които показват, че употребата на мляко не е било рядко, но само за отбрани членове на обществата.