Ароматно вълшебство

Канелата е известна още от древността. Тя е внесена в Египет още през 2000 г. пр.н.е., но източниците, които съобщават, че идва от Китай, го объркват с касия. Канелата е толкова високо оценена сред древните народи, че тя се счита за подарък, подходящ за монарси и дори за божества - надпис записва подаръка на канела и касия в храма на Аполон в Милет. Въпреки че източникът му е запазен от векове в средиземноморския свят от търговците на подправки, които защитават монопола си като доставчици, канелата със сигурност идва от Индия , Шри Ланка , Бангладеш и Мианмар.

В Древен Египет канелата се използвала за балсамиране на мумии. От елинистичните времена нататък древните египетски рецепти за кифи , аромата, използван за изгаряне, включвали канела и касия. Даровете на елинистичните владетели за храмовете понякога включвали касия и канела. Канелата е разпространена на Арабския полуостров на "салове без рул, платна или гребла", като се възползват от ветровете за зимната търговия. Плиний Стари също споменава канелата като ароматна продправка за вино. 327 грама канела била заплатата за 50 месеца на работник.


Канелата

През средните векове източникът на канела остава мистерия за западния свят. От латински писатели, които цитират "Херодот", европейците научили, че канелата идва от Червено море до търговските пристанища на Египет, но откъде идва от нея, е по-малко от ясно. Когато Жоанвил заминава за Египет на кръстоносен поход през 1248, съобщава, че тя идва от Етиопия. Херодот и други автори нарекли Арабия като източник на канела: разказват, че гигантските "канелени птици " събират канелените пръчки от неизвестна земя, където канелените дървета растат и ги използват, за да построят гнездата си, а арабите използват трик, за да получат пръчките.

Канелата е вечнозелено дърво, характеризиращо се с овални листа, дебела кора и плодов плод. При прибиране на подправката кората и листата са основните части на използваното растение. Канелата се култивира чрез отглеждане на дървото в продължение на две години, а след това се режат стъблата на нивото на земята.


Разпространение

Канелата се споменава в Библията - тя се използва в състава за направата на масло за помазване. Също така Мойсей чува: Вземи си и ти най-големите миризми, от чиста смирна, от сладка канела. Херодот споменава, че канелата се използва за тъжни обреди, а Нерон горил цяла година канела в памет на жена си. Канелата се използвала за почти всички ястия като подправка - нейият уникален аромат подобрявала вкуса, но в същото време предпазвала от разваляне и инфекции.

В Цейлон пристига Лоренцо де Алмейда през 1505 или 1506 г. След буря попада на остров близо до Гале. Португалците подписват договор с краля на Котте и развиват традиционното производство на канела. През 1638 г. холандските търговци създават търговска позиция в Шри Ланка, поемат контрола над фабриките до 1640 г. и изгонват останалите португалци от 1658 г. Според търговците, вятърът надалеч носел аромата на канела!