Божествена храна

Кое се е появило първо - яйцето или кокошката? Този философски въпрос си има не толкова отговор, колкото причина да се зададе. Формата на земята е оприличавана на яйце и не е случайно, че митологиите, които не приемат, че земята е плоска, свързват сътворението и живота с яйцето. Яйцата е ценна храна от праисторията както в племената с ловен поминък, така и в по-новите култури, в които домашните птици са опитомени. Птиците вероятно са били опитомени заради яйцата си (птици, родени в тропическа и субтропична Югоизточна Азия и Индия) преди 7500 г. пр. Хр. Птиците са донесени в Шумер и Египет около 1500 г. пр. Хр. и идват в Гърция около 800 пр.н.е., където пъдпъдъците са били основният източник на яйца.

В Древен Рим са консумирали твърдо сварено яйце, подсладено с мед и прибавени стафиди. Яйца, премесени с кисели плодове е била храна, приемана за лакомство през средните векове. Винаги се е приемало, че приготвянето на яйцата на определено ястие е изключително деликатна задача. Останали са доста рецепти за сладки ястия от древността и средновековието, които изумяват с оригиналноста си.


Яйцата и човекът

Птиците били изяждани по-често от яйцата, защото яйцата служели за излюпването на нови птици. Китайците описват птиците като "животни, които познават времето". В Америка преноса на домашни птици става от Колумб, като източниците приемат, че тези птици са от Азия. Използването на женски птици за снасяне на яйца за по-дълъг период от време е била идея на много народи. Японците също приемали яйцата като особена храна.

Яйцата се приемат за важни в социално-религиозната символика и традиция. С течение на времето някои народи насърчават консумацията /декорацията на яйца за празнуване на определени събития. Други народи приемат, че яйцата са мръсна храна, която трябва да се избягва. Нищо от това не е случайно. Римляните открили кокошки носачки в Англия, Галия и сред германците. Наименованието на яйцето е пряко свързано с това за птица. Използвани са яйца от много видове птици - пъдпъдъци, яребици, патици, гъски, дори от костенурки и алигатори.


Термична обработка

Използването на яйца в печива има дълга история - приема се, че това се е случило в Китай през 6000г.пр.Хр. Римляните и египтяните също са ги използвали в кухнята. Причината била свързващата функция на яйцата. Комбинацията с мед, мляко и брашно давала изумителни обредни ястия. Запазени са много рецепти, в които са използвани яйца. В ритуалите яйцата са имали противоречив смисъл - във Франция булката е чупела яйце при влизане в новия си дом, докато в при други народи счупеното яйце носело лош късмет.

В хиндуизма се забранявала консумацията на яйца. Много често се извършвало гадаене по яйце. В Египет яйца са се окачвали да предпазват от злини. Аборигени в Австралия налагали табу над яденето на яйца от щраусът ему. Ние намерихме интересни стари рецепти с яйца, които са в основата на ястието. Както при всички деликатесни храни в миналото, така и яйцето изисквало специални ритуали. Използването на яйцата в сладки ястия в древността е ставало обикновено с мед. Интересна подправка е дафиновия лист, който има безпорни консервантни качества.