Фолклор и легенди

Историята на кафето започва от Африка. Растението се разпространява в Източна Африка. Преди 1000 г. сл.Хр. хората, живеещи в Етиопия, в Източна Африка, започнали да прибират плодовете от червеното кафе и да ги смилат. Те смесват плодовете с тлъсто месо, за да направят храна, която да ги засища като северноамериканския пемик. До около 1000 г. от н.е., етиопците продавали кафе на зърна на търговците от ислямските държави.

Най-разпространена е историята за овчаря от Етиопия, който забелязал необикновената жизненост на козела си, който обичал да си похапва плодовете на един храст. Човекът предложил зърната на един жрец, но опитвайки ги, на жреца му се сторили много горчиви и ги хвърлил в огъня. От там се разнесъл приятен аромат и решил да ги опита като напитка. Друга версия ни изпраща в Йемен, където птиците били тези, които насочили човека към кафето. Истината е, че йеменски документи са първите, свидетелствали за кафето.


Арабският свят и кафето

До 15-ти век кафе се отглежда в йеменския район на Арабия и през XVI век е познат в Персия, Египет, Сирия и Турция. Има и друга история за разпространяване на кафето. От Мока (Арабия Феликс в днешния Йемен) бил изгонен Омар, който бил известен със способността си да лекува болните чрез молитва, живял в пустинна пещера близо до Оузаб. Когато бил гладен, Омар дъвчел плодовете от дърво, като подбирал най-слабо горчивите. Започнал да ги опича, след което ги сварявал, което довело до ароматна напитка, която му позволявала да остане буден няколко дни. Завръщайки се в Мока, той донесъл забележителната напитка. До 16-ти век, кафето е напитка, която е специална за Персия, Египет, Сирия и Турция, репутацията му като "виното на арабиъе" не се е увеличила от хилядите поклонници, посещаващи светия град Мека всяка година. Йеменски търговци пренасят кафето от Етиопия и започнаха да го отглеждат в страната си.

В Турция има традиция булката да поднася кафе на роднините на младоженеца и младоженеца. Поднасянето на солено кафе е забавна и многозначна традиция.


Кафето днес

На 10 милиона хектара днес се отглежда кафе. Това са повече от 120 милиона работни места. Това е източник на доходи за 50 тропически страни. 70% от производството е на малки семейни фирми, които разполагат с по-малко от 5 хектара земя. Познаваме 2 култивирани вида: Coffea arabica (60% от производството на кафе) и Coffea canephora (40% от продукцията). Тези факти са взети от френската лаборатория Cirad

Кафеният храст е едно от растенията, свързани с тежките страници от историята - робството. В Бразилия, наред със захарната тръстика, за която можете да намерите в нашите статии, много роби са загинали в отглеждането на това растение. Кафето, подобно на алкохола има време на забрана, много учени в арабския свят са се противопоставяли на отглеждането му. Турският султан Селим отменя заповедта за забрана за пиене на кафе. Все пак постепенно напитката се превръща в ритуал. Както какаото било забранено на жените-ацтеки да пият, така и в Европа е имало периоди, в които на жените е било забранено да пият кафе.