История

Плодовете представляват значителна част от световната селскостопанска продукция, а някои (като например ябълката и нара) са придобили значителни културни и символни значения. Защо сме включили плодовете? Най-здравословните и вкусни десерти не могат без плодове. Шоколадът с определени плодове се превръща във вълшебство.

Преди добива на захар, хората са консумирали мед, както сладки плодове и корени. Плодовете били, както в прясно състояние, така и сушени. Те са били част от забавленията на хората с високопоставено положение във всяко общество. В клипа сме ви показали, интерпретации на популярни исторически картини. Адам и Ева, градините на Семирамида, египетските пиршества, римските угощения и т.н., са част от историческия спомен за десертите. В миналото ядките и плодовете са били включвани съвместно в менюто на десертите, в която комбинация има логика. Хранителните им вещества взаимно се допълват. Гроздето е другият плод, който е с дълбока символика и любим десерт.


Библейско

Ябълката е отглеждана от хиляди години. Всъщност може да се каже, че можем да се върнем в зората на човешката история, като се сетим за Адам и Ева. Ябълка освежава Мохамед точно преди да вдиша последния си дъх. Тя е добре известна в древен Китай и Египет, както и на древните гърци и римляни: Плиний Старши говори за 37 вида. Ябълките са популярни и широко достъпни в тези времена. Всъщност днес има над 5000 вида ябълки. Терминът "една ябълка на ден държи доктора далеч" изглежда се е появил през 19 век и все още важи и днес.

Другият плод, за който искаме да ви разкажем е смокинята. Преди около 11 000 години хората в Западна Азия са започнали да отглеждат смокини. Отглежданите смокини може да са първият вид храна, която някой е отглеждал, дори преди пшеницата и ечемика. Голямото предимство за отглеждането на смокини е, че дивите смокини могат да се възпроизвеждат, само когато малки оси попадат в плода, за да получат цветен прашец. Хората могат да възпроизвеждат смокини, като засаждат малки клони от едно дърво, за да отглеждат нови дървета и по този начин хората консумират смокини без малките оси в тях.


Отбрани плодове

Предполага се, че смокинята е била разпространена от човека в Средиземноморския регион. Останки от смокини са открити при разкопки на неолитни селища, датиращи до най-малко от 5000 г.пр.Хр. Шумерите са консумирали смокини преди 2500 г.пр.Хр. По-късно се разпространяват в Европа, Азия и Америка.

Другият плод с изключителни качества е кайсията. Кайсиите първоначално идват от Китай или Сибир, преди около 4000 години. Те се разпространяват в Персия до средиземноморския регион, а римляните ги познавали и обичали. Много трудно е било отглеждането им в Северна Европа. Кайсиите достигат Великобритания през 13-ти век, но успешно се отглеждат едва през 16 век. По-късно арабите доставят кайсиите като стока. Луксът да бъдат консумирани е рядък, тъй като сезонът им на зреене е доста кратък, а консервираната версия просто не е същата. Ядките им са изключително полезни. В България, в региона на Силистра се отглеждат изключително вкусни кайсии.


Плодовете на забавленията

В картините, изобразяващи забавляващи се благородници присъстват и сливите. В България те са също много популярни, като на коледната трапеза е прието сушените сливи да са едно от седемте ястия. Сливите са може би един от първите плодове, облагородени от човека. През неолита са се отглеждали наред със смокините, гроздето и маслините. Сливите са отглеждани по целия свят, като европейската слива може би произхожда от Кавказ и Каспийско море. Ранни свидетелсва има за отглеждането й в Китай. Все пак в Китай била най-популярна прасковата.

Облагородяването на прасковите е било през 6000 г.пр.Хр. в Китай. От там се пренасят в Япония, Персия, Гърция. Смята се, че отново Александър Македонски донася този вкусен плод в Европа. Един от най-изявените привърженици на десертите - Томас Джеферсън може би пренася прасковата в Америка. Прасковите са изключително капризни за отглеждане. Добрите сортове изискват много грижи и специфичен климат. През Викторанската епоха са се предлагали, обвити в салфетка. Калифорния сега е водещият производител на праскови в Съединените щати.