Източник на удоволствие

Много от изображенията от Древността са свързани с удоволствията, свързани с храненето на хората от висшето общество. Особен акцент се дава на консумацията на плодове, трапезите са отрупани с различни видове плодове, подредени в специални форми и съдове. Фруктозата, източник на серотонин е превръщала събитията, свързани със събиране на хората в източник на удоволствие.

Това, което виждате на нашия клип, са интерпретации на известни стенописи, мозайки, картини от миналото. Направихме ретроспекция на сладките угощения в Шумер, Египет, Древна Гърция, Рим, Сревдновековна Европа. В много от случаите става въпрос и за мистични ритуали, свързани с благоденствие, здраве и поклонение към боговете. Всеки плод носи някакво послание в древността и затова трапезите с плодове са част от ритуали. Това се случва и в наши дни. Всеки празник е характерен с плод, който се консумира като част от традицията. Петровден свързваме с ябълката, на Нова година задължително трябва да имаме на трапезата грозде. Узрелите плодове са част от даренията в свещенните места.


Библейско

В религиозните разбирания на хората от древността, боговете трябвало да се хранят. Поднасянето на определени плодове, консумацията им на празници, осигурявали здраве и дълголетие, според традициите. Хората се съобразявали с това. Книгата на числата записва точните приноси на месо, зърно и напитки, които са били изисквани от Бога два пъти всеки ден. Ритуалните празници се оказват важни социални и политически инструменти в историята на Израел. Това е особено важи в ранните години на израелската монархия. Както отбелязва един учен: "Масата на царя е много важна за създаването и поддържането на политическа подкрепа сред нововъзникващия елит. Допускането до масата е важен признак на социален статус и влияние."

В Египет също плодовете са били високо ценени. В храма на слънцето, намиращ се в град Хелиополис се е помещавало Дървото на живота. Свещеното дърво на Живота е било свързвано с Персийското дърво. Плодът на Дървото на Живота дава вечен живот и познание за Божествения план, карта на съдбата. Плодът на Дървото на Живота не е бил на разположение на смъртните, а само в ритуалите, свързани с вечността, в които боговете оживявали остаряващите фараони, което допълнително символизирали единството на фараоните с боговете. Дървото на Живота е пророчески пъзел и е седалището на митичен град.


Гърция

Плодовете в Древна Гърция са били незаменим елемент от кухнята на хората. По-бедните са консумирали сушени плодове, ядки, но в ритуалите са присъствали много пресни плодове. Прекрасният климат предполагал отглеждането на много плодове. Проблемът бил в съхранението им. Производството на вино и стафиди, решавало донякъде този проблем. В Атеней "Гощавка на софисти, се описва десерт направен от смокини и бакла. Изсушените смокини се консумирали, заедно с употребата на вино.

Различните философски течения забранявали употребата на месо и много храни. Плодовете били задължителни като част от философията им, защото дори консумацията на някои зеленчуци била забранена. Епинемид смята, че Деметра има три заповеди: "Почитай родителите си", "Почитай боговете с плодове" и "Запалете животните". Спортистите, участващи в състезания имали специална диета, която включвала сушени плодове. Гален също препоръчвал консумацията на плодове. Сиренето и смокините са били част от задължителните елементи на кухнята им. Траките, като производители на грозде, били силни воини.


Рим

Древният Рим е една от най-големите империи за своето време, основно разположен около Средиземно море. Естествено, голяма част от навиците за храна и напитки на древните римляни са били повлияни от популярната храна, отглеждана в средиземноморския регион. Римляните обикновено има три хранения на ден - jentaculum - закуска, кратък обяд и вечеря, където се консумирали основните ястия. Храната и напитките, обслужвани за основното ястие, варират според римските класове. Хранителните навици на богатите римляни били прекалено пищни и грандиозни в сравнение с тези на обикновения римски селянин. Богатите римляни можели да си позволят добра храна и вечери, които продължавали с часове. Независимо от такова изобилно хранене, то се състои основно от определен набор от кухни.

Плодовете съставляват основна част от ежедневните менюта на древните римляни. Популярните плодове като ябълка, смокини, грозде, круша, сливи, череши и праскови лесно се отглеждат в средиземноморския регион. Освен това, много от плодовете се сушат, за да се увеличат тяхната трайност и хранителни качества. Соковете от плодове като грозде и череши се използват за производство на вино. Един от най-популярните плодове сред всички римляни е рошкова. По своя характер, сушените рошкови наподобявали какаото.