Началото

Маите, които получават какаото от олмеките са използвали шоколад. Много и не само за пиене. Така започва дългата и интересна история на шоколада. Прочетете и статията за ванилията и ще научите за комбинацията, която е имала изумителен ефект върху човека. За какаото имаме отделна статия, така че тук ще ви разкажем за напитката, която подлудявала царе, крале, силни личности. Какаовата напитка се използвала при ритуали вместо кръв и индианците са я поглъщали.

Рецептата е излючително интересна. Приготвени, какаовите зърна се смилали и по специална технология се разбърквали, така че да се получи пяна. Към пастата се прибавяли чили, ванилия, анато, мед и билки. Прибавяла се царевица и вода. Само най-богатите ядяли шоколад, защото какаовите зърна са имали висока разменна стойност. Дори са погребвали богатите индианци с бурканчета шоколад.


История и факти

При завладяването на маите, ацтеките възприемат традицията с шоколада, освен за пиене, но и като разменна единица. Ацтеките вярвали, че какаото им е било дадено от божество. В културата им какаото е било по-ценно от златото. Използвали са го за ритуали - сватби, но в зависимост от положението на хората в обществото е било и качеството им.

Може би най-известният любител на ацтеките от шоколад е могъщият ацтеките владетел Монтесума II, който ежедневно пиел много шоколад като източник на енергия и като афродизиак. Също така давал какаови зърна на воините си. На жените било забранено да консумират шоколад. Какаото било толкова ценно, че се пиело в златни чаши, които след изпиването на напитката се изхвърляли. Кортес донася рецептата за шоколад в Испания.


Разпространение

За известно време испанците запазват тайната на шоколада и когато шоколадът за първи път стига до Испания, тя се смята за здравословна храна и лекарство. Лекарите го предписват за лечение на треска, охлаждане на тялото, подпомагане на храносмилането и облекчаване на болката. Църквата също така го одобрява като хранителна добавка, която трябва да приемате по време на пости, макар че папа Климент IV e отровен с какакова напитка.

Кафето и чаят стават популярни в Европа, но недостъкът им е кофеинът и прекаленото ободряване. Шоколадът няма тези недостатъци и това го прави ценен. В двора на Луи IV той се консумира в изобилие. През 1657 г. в Лондон се открива шоколадово кафене, където се говрило за политика, всякакви теми. За да се справи с търсенето, насажденията израснаха и хиляди хора бяха поробени да произвеждат какао. Вместо да разчитат на испанците, британците, холандците, французите започват да създават свои собствени плантации, като вземат какао от Централна Америка и го засаждат на собствените си територии - Шри Ланка, Венецуела, Ява, Суматра, Западна Индия и Африка.