Тортите са най-известният сладкиш, който набира популярност във времето. За приготвянето на тортите не са необходими само специални знания и умения. Продуктите, инструментите, съоръженията за тяхното създаване са строго специализирани. Домашната торта си остава високо ценена от хората, но за някои случаи, тортата трябва да бъде приготвена от професионалист в специални условия. Нейнта декорация е обвързана с повода, за който е предназначена.
В началото пригтовянето на вкусната и красива торта е било тест за креативност и умения за добрата домакиня, в наши дни пазарът на торти е изключително капризен. Всяка грешка на производителя, може да доведе до неприятни последици. Само най-добрите остават и техните торти присъстват на нашата празнична трапеза. Световната кулинарна общност прави списък на най-емблематичните торти и техните рецепти.

История

Терминът "торта" има дълга история. Самата дума е от викингски произход, от старонорската дума "кака". Древните гърци наричат тортата плакес (плак), което произлиза от думата "плосък", плакои ( plakoeis ). Приготвяли са се с козе мляко. Предславлявал хляб изпечен с брашно, смесен с яйца, мляко, ядки и мед. Имали са и торта, наречена "сатура", която е била плоска тежка торта. По време на римския период тортата се превръща в символ за рожденни дни. Поетът Овидий празнува рождения си ден с торта.

Повече


Специални торти

Тортите могат да бъдат класифицирани според случая, за който са предназначени - сватбени торти, рожденни торти, торти за първото причастие, коледни торти, такива за Хелоуин и Пасвал плава (един вид блат, направен с маточно брашно) са обособени според празника. Реженето на сватбена торта представлява социална церемония в някои култури. Древният римски брачен ритуал е съпроводен от споделянето на тортата. За Коледа в някои общества се украсяват ледени торти, която е предшественик на вкусната сладоледена торта, любима на много хора.

Повече


Торта не за всеки

Блатовете за сладкото изкушение са изпечени в специална пекарна, след което са подредени така, че да отговарят на нормален женски ръст. За направата на тортата са използвани 1 000 яйца и близо 20 килограма шоколад. Общото тегло на дубайската торта булка е над 100 килограма. Уникалната торта бе представена на специално изложение в Дубай. По роклята на жената от арабски произход има цели 5 диаманта, всеки от които струва 200 хил. долара. Представлява истинско произведение на изкуството.

Повече