Европейската експанзия

След подаръка на Монтесума, започват експериментите с какаовите зърна. Добавянето на мед и захар, превръщат горчивата и мистична напитка в лакомство за отбраното общество. Малкото съдържание на коефин е предимство за господата и най-вече за дамите. Първоначално, испанските колонизатори принуждават индианците да отглеждат какаови насаждения, но голяма част от тях умират от болести, донесени от европейците. Това налага търсенето на нова работна ръка.

Този факт води и до пренасяне на какаовите насаждения на нови теритоии. Освен захарна тръстика, индиго и други култури, поробените африканци засаждат, поддържат и разпространяват какаови насаждения на Карибите, Централна и Южна Америка, за да изхранват новия европейски вкус към шоколада. Изгледайте клипчето, на което сме представили пътешествието на какаовите семена.


Пътешествието на шоколада

Шоколадът пристига във Флорида на испански кораб през 1641 г. Смята се, че първата американска шоколадова къща се е отворила в Бостън през 1682 година. До 1773 г. какаовите зърна са основен американски внос от колонии, а шоколадът се ползва от хора от всички класи. По време на гражданската война, какаовите зърна са основен източник на размяна.

Щом какаовите зърна пристигат в Европа, ае превръщат с лукс, на който могат да се наслаждават само богатите. През 1828 г. холандският химик Коенрад Йоханес ван Хутен открива начин да се третират какаовите зърна с алкални соли, за да се направи прахообразен шоколад, който да се смесва по-лесно с вода. Процесът става известен като "холандска обработка" и произведеният шоколад се нарича какао на прах или "холандско какао". Показали сме рисунка на преса, с която са получавали какао на прах.


Раждането на шоколада

Ван Хутен може би изобретява и какаовата преса, въпреки че някои източници сочат, че баща му изобрява машината. Какаовата преса разделя какаовото масло от печените какаови зърна на евтин и лесен за направата на какао на прах, който се използва за създаване на голямо разнообразие от вкусни шоколадови продукти.

Както холандската преработка, така и шоколадовата преса помагат на шоколада да бъде достъпен за всички. Тя също така създава предпоставки за масовото производство на шоколад. През по-голямата част от 19-ти век шоколадът се ползва като напитка, млякото често се добавя вместо вода. През 1847 г. британската шоколада JS Fry и Sons създават първата шоколадова лента от паста, направена от захар, шоколадов ликьор и какаово масло.


Нищо не е свършило

Швейцарката Даниел Петър добавя сухо мляко на прах към какаовия прах, за да създаде млечен шоколад през 1876 г. и само няколко години по-късно той започва бизнес с приятеля си Анри Нестле и създават компанията "Нестле" и разпространяват млечния шоколад на масовия пазар.

Шоколадът е извървява дълъг път през 19-ти век, но все още той е храна, който трудно се консумира. Той е твърд и с нехомегенна структура. През 1879 г. друг швейцарски шоколадиер, Рудолф Линд, изобретява машината, която смесва и аерира шоколада, давайки му гладка консистенция, която се смесва добре с други съставки. До края на 19-ти век и началото на 20-ти век семейните шоколадови компании като Cadbury, Mars, Nestle и Hershey започват масово производство на шоколадови изделия, за да задоволят нарастващото търсене на шоколада. Прочетете статията за детския труд и какаото, за да научите проблема за суровината на това лакомство. Историята на шоколада преминава през кървави и жестоки времена, но те все още не са приключили.