Полушоколад

В една от статиите ни може да прочетете за марципана, който се прави от бадемова паста. Някои от рецептите включват други смлени ядки. Специално за течния шоколад се използват смлени лешници, които са с висока цена. Ядките още от древността са допълнение към менюто, имат висока хранителна стойност и в години, когато са съществували проблеми с реколтата, те са били незаменим източник на хранителни вещества. Много от съвременните диети включват ядките. Можем да приемем, че течният шоколад е междинно звено между шоколада и марципана.

Истоярията на течния шоколад Нутела отново ни води до борба с глада в трудни за италианците времена - втората световна война. Първоначално идеята била за сладък салам, който и днес е обичан десерт и всеки, който го приготвя, знае, че течният шоколад е част от рецептата. Две трети от този салам бил от лешникова паста, 20% - какао, а останалите съставки - тайна. Захарта и тютюневите изделия били свършили и за войниците е трябвало да се направи нещо. Продуктът на Нестле бил евтин, не се развалял и лесен за съхранение. Първият сладък салам бил с консистенция на изсъхнал салам, режел се на кръгчета и се мажел върху хляб.


Разликите

Смес от лешници и подсладител е позната още от древността. Ядките, в комбинация с плодове са били в менюто за забавление на отбраното общество. Искаме да направим и разлика с шоколада за пиене, който е комбинация от какао и мляко или вода. В течния шоколад присъстват хранителни вещества, които разнообразни. Другата разлика е в температурата, шоколадът на ацтеките се е консумирал топъл, а течният шоколад трябва да бъде на стайна температура. В началото, производител на течен шоколад е бил само Нутела, а сега всички най-известни производители на шоколад имат свои марки течен шоколад.

За разлика от твърдия шоколад, течният може да се прави от всяка амбициозна домакиня, като това гарантира и качеството му, отсъствието на консерванти и вредни вещества. Проблемът е в бързата консумация, защото поради темперирането, някои съставки, като маслата имат краткортайна трайност.


Разпространение

Течният шоколад не се препоръчва да се консумира директно. Той се комбинира със хляб, вафли, палачинки, сладолед, кроасани и т.н. Остава мек при стайна температура и се продава в бурканчета, вани. Изветни са марки, характерни за различните страни - италиански, немски, френски, финландски. Можем да намерим бял и черен течен шоколад.

Основните съставки на течния шоколад - какао, масло, подсладител, паста от ядки, са различни в различните страни. За разлика от марципана, те се са със точно фиксирани в съотношението си. По тази причина, производителите могат да проявяват въображение. Проблемът основно е в подсладителите. Те превръщат продукта в калорична "бомба", но без подсладител шоколадовият продукт не е привлекателен за масовия потребител. Друг проблем е хомогенната структура.


Тайните на течния шоколад

Проблемът с подсладителите може да се реши чрез подправки и "възпитание" на вкуса от детска възраст. Не е възможно да се направи компромис със съставките на течния шоколад, в противен случай той няма да бъде такъв, но е хубаво да се търси някакъв баланс. Използването на мед, кленов сироп, нерафинирана захар, но в умерени количества, контрол върху производството на ядковата паста и висококачествено какао и масло, може да ни даде полезен продукт.

Най-популярните торти се правят с висококачествен течен шоколад. За истинската торта Гараш, трябва кремът да бъде именно от такъв шоколад. Тук е и тайната на всеки сладкар, който я приготвя. Сигурно сте забелязали разликите във вкуса на тортата, предлагана в хиперверигите и бутиковите сладкарниците. Домакините също изненадват децата си с лакомство, което не може да бъде вкусено никъде другаде! Скъпи читатели, опитайте се и вие да направите своя оригинален течен шоколад!