Началото

Шоколадовите яйца са свързани с празника Великден. Великденските яйца датират поне от 1290 г., когато английският крал Едуард I е похарчил 18 пенса за 450 цветни, покрити със златен варак яйца. Но в много култури по света, яйцата отдавна символират сътворението, раждането, плодовитостта — или смъртта, или вещерството. Народните традиции за украсяване на яйца преодоляват границите на езичеството, юдаизма, исляма, християнството и комунизма.

Появата през XVI век на какаото в Европа създава в началото имитационна култура на пиене на горещ шоколад. Във Версай шоколадът се разбива със сладки бадеми или вода от портокалови цветя и - ще се изненадате - яйчен жълтък. Според Chocolat et son histoire на Елизабет Контенсон, пиещите шоколад от XVIII век са тези, които първи оформят яйчена черупка, която да бъде пълнена с шоколад за пиене: така шоколадовото яйце предшества изобретяването на твърдия шоколад за ядене.


История и факти

Шоколадовите яйца са за любовници, философи и християни. През 1902, френското издание за учители Manuel general de l’instruction primaire публикува “Великденска история”, в която шоколадово яйце се използва за ухажване на меланхолична учителка. Век по-късно (измислената) история на злощастията на двойка в Перуджа с диамантен пръстен в тъмно шоколадово яйце — разменено от годеницата за яйце от млечен шоколад — нашумя в италианските медии.

Шоколадовите яйца са не само символични, но и се използват при обучението на сладкарите. Причината е именно в сложната форма, за която се изисква сръчност и умения. Ръчно изработени шоколадови великденски яйца датират от началото на 19-ти век. Напредъкът в производството довежда до масовото производство на кухи шоколадови яйца през 1870 г. от британската фабрика на фамилията Фрай.


Разпространение

Най-ранните шоколадови яйца са декорирани с марципанови цветя, ядки, използван е тъмен шоколад. Днешните шоколадови яйца са запълнени с играчки-изненада и нямат нищо общо с първоначаната идея. Въпреки всичко е запазена сложната кострукция - шоколадът да имитира само черупката, което си е сложна задача. Сега се произвеждат две половини, които се слепват, но в началото черупката от шоколад е била цяла и това си е било сериозно предизвикателство.

В България шоколадовите яйца не са част от традициите, но на празниците купуването и продаването на това лакомство се увеличава многократно. В домовете си, българите пекат козунаци, боядисват се яйца, приготвят се специални трапези. Шоколадовите яйца не се включват в задължителните атрибути, но в магазинната мрежа се предлага голямо разнообразие от вносни шоколадови яйца.