Нищо не е свършило

Тук няма да става въпрос за жестоките ритуали, свързани с индианците и техните опити за връзка с боговете. Ще ви разкажем за какаовото робство, което в известен смисъл съществува и до днес. Използването на детския труд продължава и в наши дни. Какаовото дърво расте в тропическите страни на Африка, Азия и Южна Америка. Гана и Кот д'Ивоар, доставят над 70% от световното какао. През последните години няколко организации и журналисти разкриха широкото използване на детски труд и случаи на робство върху какаови ферми в Западна Африка.

От тогава индустрията става все по-потайна, което я прави недостъпна за репортери не само във фермите, където все още се нарушават човешките права, но и трудно се разпространява тази информация сред обществеността. През 2004 г. правителството на Кот д'Ивоар твърди, че е отвлечен и убит журналист, който докладва за корупцията на правителството в печелившата какаова индустрия. Това не е единственият проблем - изсичането на тропическите гори, за да се реализират какаови плантации е сериозен екологичен казус.


Най-тежките форми на детския труд

В Западна Африка какаото е стокова култура, отглеждана главно за износ, 60% от приходите от износ на Кот д'Ивоар идват от какаото му. Тъй като шоколадовата промишленост се е разраснала през годините, така е и търсенето на евтино какао също е нарастнало. Средно какаовите земеделски производители печелят по-малко от 2 долара на ден - доход под прага на бедността. В резултат на това те често прибягват до използването на детски труд, за да поддържат цените си конкурентноспособни.

Децата в Западна Африка са заобиколени от силна бедност и повечето от тях започват да работят в ранна възраст, за да помогнат на семействата си. Някои деца работят в какаовите ферми, защото се нуждаят от работа, а трафикантите им твърдят, че работата им е добра. Други деца се "продават" на трафиканти или собственици на земеделски стопанства от собствените си роднини, които не са запознати с опасната работна среда и липсата на разпоредби за образование. Често трафикантите отвличат малките деца от малки села в съседни африкански страни като Буркина Фасо и Мали, две от най-бедните страни в света. След като бъдат отведени в какаовите стопанства, децата могат да не видят семействата си с години, понякога - никога.


Без значение за пол и възраст

Повечето от децата, работящи в какаови ферми са на възраст между 12 и 16 години, но репортери са установили, че има деца дори на 5-годишна възраст, 40% от тези деца са момичета, а голяма част от тях работят цял живот. Работният ден на дете обикновено започва в шест сутринта и завършва късно вечерта.

Някои от децата използват резачки за почистване на горите, което е изключително опасен и тежък труд. Други деца изкачват какаовите дървета, за да режат какаовите шушулки с помощта на мачете. Тези големи, тежки и опасни ножове са стандартните инструменти за децата в какаовите стопанства, което нарушава международните трудови закони и Конвенцията на ООН за премахване на най-лошите форми на детски труд. Щом разрежат какаовите шушулки от дърветата, децата събират шушулките в чували, които тежат повече от 100 килограма, когато са пълни и ги влачат през гората.


Опасен и жесток труд

Повечето от децата има сериозни белези по тялото от използването на мачете. Други са осакатени за цял живот, а много деца губят и живота си. Здравеопазването е под всякаква критика. В допълнение към опасностите от използването на мачете, децата също са изложени на селскостопански химикали в какаови ферми в Западна Африка. Тропическите региони като Гана и Кот д'Ивоар, постоянно се справят с популациите на насекоми като пръскат шушулките с големи количества промишлени химикали. В Гана, деца на възраст 10 години, пръскат шушулките с тези токсини, без да носят защитно облекло.

Собствениците на ферми, които използват детски труд, обикновено предоставят на децата най-евтината храна, като например царевична паста и банани. В някои случаи децата спят на дървени дъски в малки без прозорци сгради, които нямат достъп до чиста вода или санитарни бани. Децата не посещават училище, а това изцяло унищожава шанса им за нормален живот. Открити са деца, които работят без заплащане. Възможно ли е производството на какао без робски труд. Вероятно. Проблемът е, че нищо не е направено до ден днешен. В Латинска Америка няма доказателства за робски труд, но това не означава, че не съществува.