Началото

През 1901 година щвейцарецът Филип Сушард, притежател на шоколадова фабрика, започнал да произвежда шоколад, който се наричал Milka. Преди това той произвеждал ръчно изработен шоколад - 20-25 кг в изоставена водна мелница. Когато добавил и млако, се появил новият шоколад. Името Milka се обраувало от двете немски думи - Milch (мляко) и Kakao (какао), заради основните съставки на шоколада. Опаковката е в характерния лилав цвят.

Продуктът е в Австрия от 1910 година, а от 1913 година, фабриката произвежда 18 пъти повече шоколад, отколкото в първоначалната фабика през 1880 година. Шоколадът се популяризира основно за празници като Коледа и Великден, а коледните шоколади и великденските зайчета са и днес най-популярни.


Повече от 100 години milka нежност

През 1922 г. логото на шоколада е златно, а през 1950 г. надписът става бял на лилав фон. През 1962 г. Логото е патентовано. През 1972 г. YOUNG & RUBICAM създават кравата Лила. През 1973 тя е централна рекламна фигура на марката Milka. През тази година празнува своя телевизионен дебют. Четири години по-късно се произвеждат блокчета по 200 и 300 грама.

Milka поставя акцент върху "нежността". От 1995 г. Милка спонсорира много звезди от алпийски ски, включително пет световни и олимпийски шампиони. През 1998 г. се появява и шоколад във формата на сърце. През 2015 г. Milka използва лилава лодка с талисмана на Лила, за да обиколи реките на Германия и Австрия през лятото. Тази лодка е наречена "Muhboot".


На световния пазар

Името Suchard остава символ на шоколада! През 1970 г. Suchard се слива с Tobler и се преименува на Interfood. Interfood се слива с компанията за кафе Jacobs през 1982 г., като става Jacobs Suchard. Kraft Foods придобива Jacobs Suchard, включително Milka, през 1990 г. Milka започва да се предлага в екологично чиста опаковка, която замества алуминиевото фолио. През 2000 г. Milka е вече и в България.

Milka официално става спонсор на ски и по-късно стана един от най-известните спонсори на спорта след провеждането на FIS Alpine Cup в Lienz. През октомври 2012 г. Kraft се отделя от отдела си за закуски, който бе преименуван на Mondelēz International. През 2016 г. те допълнително разширяват пазара си в Китай.