Началото

Историята на Фабриката за шоколадови изделия в гр. Своге започва в гр. София, където през 1901 година Велизар Пеев открива първата фабрика за шоколад в България. Как да прави шоколад научава във Франция и води със себе си френски майстор технолог да му помага в производството.

Началото на бизнеса е трудно, защото шоколадът е непознат продукт в България по това време и се гледа на него с голямо недоверие. С упоритост и любов към правенето на шоколад той успява да популяризира продуктите си. Рекламира ги обикаляйки града, първо с каруца, на която пише „Велизар Пеев – бисквити, хляб и шоколади“, а по-късно и със закрит автомобил. Г-н Пеев обръща изключително внимание на опаковките, с които продава шоколадовите си изделия.


Промяната

Шоколадът, който произвежда, получава много международни награди и отличия и г-н Пеев става придворен доставчик на шоколадови изделия на цар Фердинант I. Той се превръща в основен производител на шоколад, като на него се падат 2/3 от производството на какаови продукти в България. На 23 декември 1947 година, фабриката е национализирана и семейство Пееви са принудени да предадат бизнеса си на държавата. До 15 ноември 1993 година фабриката се казва Завод за шоколадови изделия „Република“, когато международната компания Крафт Фуудс я купува от държавата. Тук започва и историята на шоколад Своге.

Шоколад Своге се предлага на българския пазар от 1994 година и се произвежда по оригинална швейцарска рецепта.


Български, от Своге

Първото телевизионно излъчване на реклама на шоколад Своге е още през 1994 година, когато мил швейцарски експерт се усмихва от екрана и с акцент заявява: „Български, от Своге“ . Този израз остава символ на марката – висококачествен български шоколад, който и до днес се прави в гр. Своге с много любов.

Днес шоколад Своге е символ на марка с гарантирано качество на достъпна цена, който носи много сладки и забавни моменти на цялото семейство.