Цивилизациите

Азиатската кухня е емблематична във всяко едно отношение, но тя е с различно разбиране за сладките храни. Макар, че сладоледът, уникалните подправки са от източния свят, както всяка една храна, така и сладкишите са обвързани с дълбоки духовни традиции. Цейлонската канела е изключително ароматна и със силни лечебни свойства. Качествата на ваниловите шушулки от Азия също са изумителни.

Пътешествениците пренасят ценни стоки на стария континент, но най-интересните сладки лакомства си остават далеч от обикновения потребител. Историята за всеки продукт е интересна и вие можете да прочетет много интересни факти в нашия блог. Направили сме малък клип, който ще ви отведе към загадъчната азиатска култура.


Търсенето на шоколад в Азия ще се повиши с 3 до 4% през следващата година, пише Financial Times. Този растеж ще бъде двойно по-голям от средното за света, където ръстът ще бъде от около 2%, сочат данните на най-големите производители на какао. "Търсенето в Азия върви нагоре и ще продължи да върви нагоре", коментира Харолд Поелма, президент на какаовото и шоколадово звено на Cargill.

Какаото, отглеждано в Югоизточна Азия (напр. Индонезия, Папуа Нова Гвинея, Индия), често има опушен и земен вкус, който е резултат от механичното сушене на зърната по време на дъждовния сезон.

Шоколадyt, приготвен с какао от Югоизточна Азия, e с интензивно пикантен и горчив вкус, който е предназначен за тези, които предпочитат класическата "горчивина" на тъмния шоколад.Разпространение

Остров Шри Ланка изглежда играе решаваща роля за отглеждането на какао в Азия. Какаовите дървета формират значителна част от плантационната икономика на острова.


Подправките

Тропическите части на Азия се оказват подходящи не само за отглеждане на какаовото дърво, но и за подправките, необходими за продукта - ванилия, канела.


Продуктът

Азия е сериозен пазар за разпространение на какаовите изделия. Въпреки, че разпространението им е по-късно, в наши дни те поддържат световните пазари за шоколад.