Старият континент

В исторически план Европа също има с какво да се гордее. В нашия блог сме подготвили редица статии, които ще изненадат читателя с факти. Тортите, марципанът, сладките предизвикателства са част от историята на континента. Обществата, сменяли се през вековете оставят свой отпечатък върху кулинарната хронология.

Математика, физика, химия, много наука има в сладките изкушения. Стига се дори до това, че Викторианската епоха превръща десерта в математически ребус. Макар, че европейците връщат мрачните робски страници от миналото в името на печалбите, има много поводи за гордост през годините. В блога сме отделили интересни факти за сладкото минало на стария континет.


Манастирите са били сред основните потребители на шоколад, закупувайки напитката в големи количества. За цистерцианския манастир Пиедра, в Арагон, се казва, че е първото място в Испания, където е бил приготвен шоколад и е станал предпочитан сред монасите, макар че йезуитите вярвали, че това противоречи на предписанията за тленността на плътта и бедността.

Въпросът дали такава богата напитка трябва да се пие по време на гладно, предизвика богословски дебат между защитниците и противниците на шоколадовия навик.

Теологът от 17-ти век кардинал Франческо Мария Бранкачо дава категоричен отговор на въпроса с известния си указ: „Liquidum non frangit jejunum — Livquidum не нарушава постите“. Популяризирана като екзотична напитка от Индия, консумацията на шоколад се разпространява в Испания през 17-ти век. Жените са я пиели, за да будуват през дългите църковни проповеди.Какао

Европейците обожават качественото какао. Топлата напитка е любима на малки и големи. Наричана още, горещ шоколад, тя може да направи красив и щастлив деня на всеки. С добавка качествен шоколад.


Производство

Производството на шоколад за всяка компания е строго пазена тайна. Подобряването на рецептите, влагането на нови съставки, вкусове е непрекъснат процес, но всяка компания залага на истинския натурален шоколад.


Шоколади

Всички видове шоколад, произвеждани в Европа и по света могат да превърнат всеки сладкиш в кулинарен шедьовър. Денят на шоколада е европейски празник, защото на този ден е приет шоколадът е пристигнал в Европа.