Под горещото слънце

Нарастващото потребление на захарта през 18 и 19 век дава тласък на развитието на робството и трупането на богатства за сметка на човешка кръв. Докато захарта се превръща в достъпен продукт за обикновените хора, на Карибските острови и американските плантации умират милиони роби. Във всяка плантация имало мелница, а тези, които са били на-проспериращи - по няколко. В тях робите били десетки хиляди. Робската популация е била многократно по-висока от европейската. Има свидетелства и за робски въстания, които са имали кървава развръзка.

Северна Америка има богата история, свързана с производството на какао и шоколад. В същото време американците обожават шоколада и континентът е сериозен пазар на продукта.Истината е, че американците нямат никакъв принос за популяризиране на шоколада. На вкус им е бил прекалено неприятен, дори консистенцията му им се е струвала прекалено груба. Едва след като европейците развиват производството на шоколада, Северна Америка разгръща производството и пазарите си.

Централна Америка в същото време остава производител на подправките и суровината на шоколада.

Употребата на шоколад в началото е било крайно ограничено - само от малко общество хора.Тръстика

Захарната тръстика се превръща в необходимост за сладките изделия. Какаото, смесено с мляко и захар се превръщало в любим десерт. В блога сме отделили специално място на робството и последиците от него.


Богатство

Предлагането на вкусната напитка било удоволствие само за богатите. За отмяна на робството се съпротивлявали южните щати, които изцяло били зависими от производството на захар и какао.


Фабриките

Фабриките в Централна Америка непрекъснато се увеличавали. Автоматизацията на някои от процесите помагали на производителите да компенсират неприятностите от отмяната на робството.