Плантациите

Южна Америка още носи отпечатъка на времето на робството. Подходящите условия за отглеждане на захарна тръстика, кафе и какао водят до унищожаване на тропическите гори. Петнадесет години след премахване на робството, се появяват твърдения, които показват, че икономическата страна пак е поставена над хуманитарната. Прочетете нашите статии за кафето, тъмната страна на захарта, какаото. Ще видите и нашите илюстрации.

В Бразилия, наред със захарната тръстика, за която можете да намерите в нашите статии, много роби са загинали в отглеждането на това растение. Кафето също е оставило кървава следа в историята. Прочетете повече в нашия блог.Какаовото дърво първоначално е култивирано в екваториална Южна Америка, преди да бъде отглеждано в Централна Америка. Артефакти, намерени в Санта-Ана-Ла Флорида, в Еквадор показват, че хората от Майо-Чинчипе са отглеждали какао преди 5300 години. Химичен анализ на материали, извлечени от керамика, открити в археологически обект в Пуерто Ескондидо - Хондурас, показва, че какаовите продукти първо се консумират между 1500 и 1400 г. пр. Хр.

Първоначално какаовата напитка била слабоалкохолна - 5%, оставяни са какаовите зърна да ферментират.

Трите основни вида какаови растения са Forastero, Criollo и Trinitario. Първият е най-широко използван, съставляващ 80–90% от световното производство на какао. Какаовите зърна от сорта Criollo са по-редки и се считат за деликатес. Един от най-големите производители на Criollo е Венецуела (Chuao и Porcelana). Trinitario (от Тринидад) е хибрид между сортовете Criollo и Forastero. Счита се, че е с много по-високо качество от Forastero, има по-високи добиви и е по-устойчив на болести от Criollo.Божеството

По време на свещени церемонии, ритуали и жертвоприношения, жреците пренасяли в дар на боговете именно какаовата напитка. За божеството Куацекоатъл се извършвали ритуали, придружени с много кръв и жестокости.


Растението

Отглеждането на какаовото дърво е трудоемък процес. Символ на богатство и просперитет, то се превръща в мъка за милиони хора в исторически план. Какаото се смятало за токсично за жени и деца.


Индианците

Чоколатъл са можели да консумират само благородниците, а бедните го използвали като подправка на царевичното ястие атоле. Наименованието какава е на олмеките, а чоколатъл - на маите.