На всеки етикет на шоколадово изделие трябва да има отбелязан произхода на какаото. Какаовите зърна са семената на вечно зелено тропическо дърво, известно на човечеството от хидялетия. Какаовото дърво е било култивирано в Мексико, Централна и Южна Америка. Плодовете му са били високо ценени от маите и ацтеките, които са ги използвали като разменна монета. Какаовите зърна са пренесени в Европа за първи път от Христофор Колумб. Днес какао се произвежда в Кот д'Ивоар, Гана, Индонезия, Бразилия, Нигерия, Камерун.
Днес какаовите зърна се обработват почти по същия начин, както са го правили и ацтеките. Плодът се бере, след като узрее, отваря се внимателно с мачете и се изваждат зърната, които имат ярко червен цвят. Пресните зърна се поставят в големи дървени сандъци, покриват се с бананови листа и се оставят да ферментират в продължение на няколко дни. Преди ферментацията зърната не са годни за консумация, защото имат силно горчив вкус и нямат аромат. Ферментиралите зърна се изсушават и постепенно добиват тъмно кафяв цвят и характерния какаов аромат. Отидете на картата и кликнете на някой от континентите.

Разпространение

Представяме ви карта на първоначалното добиване на най-популярните продукти в сладкарството. Повече информация можете да получите в статиите в нашия блог. Там можете да се запознаете,както с тяхната информация, така и с факти, които могат да ви заинтригуват.

"Нищо не е свършило, нищо не е забравено...". В наши дни все още има региони в света, където за сладките изкушения се плаща с детството и живота на милиони деца. Запознайте се с нашите истории. Приготвили сме ви и една игра, в която ще провери математическите ви способности и ще ви разкаже една история...