Италия

Тирамису

Дадена е форма за тирамису, която е с напречен разрез с форма на трапец - малка основа 6 см, голяма основа 6 см, височина 4 см. Формата е дълга 12 см. Ако направим крем, който да покрива от всички страни тортата с 0.5 см, какъв обем крем е необходим за покриване?
Какъв обем от крема е необходим, така, че нито да остане празно място в тортата, нито да излезе отвън? Използвайте файла на геогебра.

РешениеИндия

Гулаб Джумуна

Сиропирани сладки топки с невероятен аромат. Десертът се яде често по фестивали, рождени дни или големи тържества като бракове, мюсюлманските празници и хиндуистки фестивал на Дивали (индийски фестивал на светлината).
Колко най-много сиропирани сладки гулаб джумуна с радиус 1 см. могат да се поставят на дъното на тава с радиус 5 см. без да се смачкат?

РешениеЯпония

Мочи

Щастливите сладки! Изработват се от оризово тесто, което се "бие" и сладка сърцевина - ягода, сладолед и т.н.
Четири сладки мочи със сферична форма с радиус 2 см. са поставени една до друга, като всяка е долепена до други две. На втори ред е поставена пета сладка мочи със същите размери и форма. Сладките трябва да се поставят в кутия с форма на пирамида. Колко най-малка може да бъде височината на тази кутия?

Решение