Ванилия

Преди да изсушим ваниловата шушулка, сухото вещество в нея е била 20%. След изсушаването - сухото вещество се увеличило двойно - 40%. Теглото на шушулката е намаляло двойно. Следователно след това са останали 50 грама от шушулката.

Аналогично разглеждаме пропорцията на сухото вещвство при други процентни промени на съдържанието на вода.Бурканчета с подправки

Доколкото в зеленото бурканче не са канелата и анасона, остава в него да е джинджифила. Ванилията не е в зелено бурканче, не е в бяло, нито в розово, следователно е в синьото. Джинджифилът се намира между ванилията и анасона и канелата се намира между ванилията и анасона. Бурканчетата се намират така - джинджифилът се намира в зелено бурканче, ванилията в синьо, канела, анасон.

От условието следва, че подправката в бяло бурканче е между розовото и ванилията. Канелата е в бяло бурканче, а анасона - в розово.Подправки в кутия

Обърнете внимание, че измежду произволни 12 семена имаме поне един кардамон.

Доколкото измежду произволни 12 семена имаме поне един кардамон, то карамфилите не могат да бъдат повече от 11, а дококото измежду 20 семена има поне един карамфил, то семената кардамон не могат да са повече от 19. В кутията има 30 семена, следователно единственият вариант е в кутията да има 19 семена кардамон и 11 семена карамфил.